Vergeet de gebruikers van de cleanroom niet

Vergeet de gebruikers van de cleanroom niet

Bij de beslissing voor een nieuwe cleanroom komt veel kijken. Het proces start met de toekomstvisie van de organisatie: voor welk type product wordt de cleanroom ontworpen, in welke hoeveelheden wordt er geproduceerd, wat is daarvoor nodig? Natuurlijk speelt wet- en regelgeving daarbij een grote rol. Maar zeker zo belangrijk zijn de gebruikers. Want zij moeten er straks iedere dag in werken.

Het klinkt misschien voor de hand liggend om de gebruikers te betrekken bij het gehele bouwproces, maar er wordt nogal eens een ruimte ontworpen en gebouwd zonder dat de eindgebruiker invloed heeft kunnen uitoefenen. En dat is een gemiste kans.

Wij vinden het van belang om al in een vroeg stadium de inzichten van gebruikers mee te nemen in het ontwerp van de cleanroom. Hoe loopt het transport van grondstoffen de cleanroom in, is er tussentijdse opslag, wat is de routing van het eindproduct, hoe wordt het meubilair gebruikt, zijn er veel karretjes die in de weg staan straks? Gebruikers van de cleanroom weten precies wat op dit moment knelpunten zijn en waar processen eventueel kunnen worden verbeterd. En hoe eerder je dit meeneemt in het ontwerp, hoe beter.

Mock-up

Na een aantal ontwerpsessies is er al snel een goede tekening beschikbaar. Het kan voor gebruikers echter lastig zijn om gevoel te krijgen bij zo’n tekening. Bij verschillende projecten maken we daarom niet alleen gebruik van 3D modellen, maar ook van zogenaamde mock-ups. In een leegstaande ruimte bouwen we (een deel van) de geplande nieuwe situatie na en laten we de gebruiker hun processen oefenen. Zo krijgen ze een realistisch idee bij hun nieuwe omgeving: is die ruimte echt zo klein als hij op tekening lijkt, klopt de flow van de handelingen die er in worden uitgevoerd, moet dat sluisje misschien toch aan de andere zijde worden geplaatst? Door ze continu te betrekken, voorkom je wijzigingen in een stadium waar dat niet goed meer kan worden verwerkt.

Wens of noodzaak?

Natuurlijk hebben gebruikers wensen voor ‘hun’ cleanroom. En hopen ze dat die allemaal worden gerealiseerd. Maar niet al die wensen zijn praktisch, technisch of financieel mogelijk. Het is zaak om daarover heel open en eerlijk te spreken en te onderzoeken waar die wensen vandaan komen. Op basis van onze jarenlange ervaring kunnen wij adviseren over alternatieve oplossingen die wel uitvoerbaar zijn.

Cleanrooms moeten aan allerlei eisen voldoen en toekomstbestendig zijn voor groei, nieuw beleid en regelgeving. Maar ze moeten uiteindelijk ook nog steeds ‘werkbaar’ zijn. Daarom is het inzicht van gebruikers ontzettend belangrijk. Hen zo vroeg mogelijk erbij betrekken, door naar ze te luisteren, open en eerlijk te zijn over de mogelijkheden en ze met mock-ups en virtual reality te laten zien en voelen hoe hun nieuwe omgeving eruit komt te zien, zorgt ervoor dat de cleanrooms niet alleen toekomstbestendig zijn, maar ook dat de gebruikers de cleanroom eigen kunnen maken.

Terug naar overzicht

ClimaTech: “Wij bouwen niet alleen, maar denken ook met u mee.”