Van niets naar een “hightech cleanroom”

Van niets naar een “hightech cleanroom”

Bij het bouwen van een cleanroom komt veel kijken. Een van de belangrijkste zaken is natuurlijk dat de cleanroom voldoet aan de eisen die gesteld worden bij het product dat in de cleanroom geproduceerd wordt. Maar een cleanroom is ook gewoon een werkruimte waar u zo goed en efficiënt mogelijk wilt kunnen werken. Waar moet u dus allemaal rekening mee houden?

Deze vraag is eigenlijk al vanaf het begin van het ontwikkelingsproces belangrijk. Dus toen een klant ons vroeg om vanaf dat stadium al met hen mee te denken, en ons als het ware een leeg A4tje gaven, namen we die kans natuurlijk met twee handen aan.

De klant is in de beginfase van hun proces, maar weet al wel dat ze een cleanroom nodig hebben. Welke eisen daaraan precies gesteld moeten worden, dat weten ze nog niet. Daarom hebben ze ClimaTech gevraagd daarin te adviseren. Denk hierbij aan alles, van de nodige technologie, tot en met de inrichting en zelfs een geschikte locatie. Dit zijn projecten waar ons hart sneller van gaan kloppen.

Een blank vel, ook voor morgen

We hebben dus een blank vel tot onze beschikking. Dan is het voor ClimaTech belangrijk om erachter te komen hoe de productielijnen moeten worden ingericht, hoeveel personeel er tegelijkertijd aanwezig is, hoe schoon het product moet zijn en hoe schoon het tijdens de productie moet zijn. Dit laatste is van belang, omdat er met meerdere producten gewerkt kan worden, maar ook omdat in verschillende delen van de productielijn verschillende niveaus van schoon werken vereist is.

Wat ook meespeelt is de toekomst. Onze klant heeft bepaalde groei ambities, die ook in de productielijnen terugkomen. Daarom moeten wij dus ook rekening mee houden: wat zijn de mogelijkheden voor uitbereiding van de cleanroom. Om hier een zo’n goed mogelijk beeld van te vormen, maken we onze plannen op basis van verschillende scenario’s. Zo kunnen we onze klanten goed laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Waaraan te denken

Iedere klant heeft natuurlijk zijn eigen wensen en voorwaarden die aan de cleanroom gesteld worden. Maar als u aan het begin van het proces staat, zijn er een aantal belangrijke aspecten die u moet meenemen in uw besluit:

  • De locatie waar de cleanroom komt te staan. Is het goed toegankelijk voor uw mensen, maar ook voor de benodigde grondstoffen en de afvoer van het product;
  • Is de gekozen locatie voorbereid op groei; • Wat moeten de afmetingen worden van de cleanroom met oog op toekomstige uitbreidingen;
  • Is het mogelijk om extra productieapparatuur te plaatsen wanneer de cleanroom is gebouwd;
  • Is het mogelijk om verschillende productielijnen te plaatsen met verschillende producten;
  • Welke ISO/GMP-classificatie heeft mijn cleanroom nodig om het product te beschermen nu en in de toekomst;
  • Welke luchtbehandelingsprincipe kan het beste worden toegepast.

Met deze aspecten kunt u de eerste stappen zetten naar de ontwikkeling van uw cleanroom. En hierbij kan ClimaTech u adviseren. Samen met u kijken we wat de beste mogelijkheden zijn, binnen uw budget. Zo ontwikkelen we niet alleen een cleanroom die vandaag aan uw eisen voldoet, maar ook aan uw eisen voor morgen.

Terug naar overzicht

ClimaTech: “Wij bouwen niet alleen, maar denken ook met u mee.”